Beste hockeyleden,
Beste ouders,

Fair play dragen we als club hoog in het vaandel. Het is een basiswaarde en is kenmerkend voor onze mooie sport. In het heetst van de hockeystrijd wordt dit soms wat verwaarloosd, zowel door spelers als door ouders en toeschouwers aan de zijlijn. We kunnen dit betreuren, maar we willen dit als club vooral op een positieve manier benaderen en proberen op te lossen.

Daarom willen we als Gantoise ons eigen Fair Play-project lanceren. Sommige elementen zijn nieuw, andere al bekend, maar elk deel van dit project draagt op zijn manier bij aan het onder de aandacht brengen van fair play.

Het is ongeveer een jaar geleden dat we op Gantoise onze schouders gezet hebben onder het project Fair Play-ouder of FPO. Deze ouder waakt aan de zijlijn op fairplaygedrag van de toeschouwers en spreekt indien nodig anderen aan om fairplaygedrag aan te moedigen of op niet-fairplaygedrag te wijzen. 

We mogen met enige fierheid zeggen dat we op de club in 85% van de jeugdploegen één of meerder fairplay-ouders hebben. Dat is een bijzonder hoge score vergeleken met andere clubs. Maar we zouden Gantoise niet zijn als we ook hier niet de ambitie hebben om nog beter te doen. Is er bij jouw ploeg nog geen FPO? De FPO-armband kun je in de info-kiosk verkrijgen. Meer info: https://hockey.be/nl/fair-play-ouder/.

Vaak is een verwelkoming of kort gesprek met de ouders, coach of scheidsrechter van de andere ploeg voldoende om de sfeer tijdens een match aangenaam te houden.

Ook onze jeugd wordt gestimuleerd tot fairplaygedrag:

  • Voor alle jeugdploegen tot en met U12 is er de Fair Player-armband onder het motto: Play it Pure, Play it Fair. De Fairplayer-armband is een erkenning voor de meest Fairplay speler van de match. Dat kan elke week iemand anders zijn. Deze fair player draagt de band dan tijdens de volgend match. Wie dit wordt, beslist de FPO (of zijn vervanger). Dit project is mogelijk dankzij onze Gantoise Youth Academy sponsor Pure Food Supplements. De Fair player-armbanden kunnen door jullie manager vanaf volgende zaterdag opgehaald worden aan de info-kiosk (10/3 of 17/3).
        

  • Voor alle U10, U11 en U12-spelers hebben de hockeyliga’s in samenwerking met auteur Emy Geyskens en uitgeverij Averbode een leesboekje uitgegeven voor 8-11 jarigen over fairplay en respect in de hockeysport. Het verhaal vertelt de avonturen van twee vrienden en teamgenoten, Noah en Victor, die een passie voor hockey hebben. Tijdens het spel zullen de twee vrienden helaas het slachtoffer worden van pesterijen op het veld. Noah wordt zelfs blootgesteld aan racistische beledigingen. Deze incidenten zullen in het geheugen van de kinderen blijven. Gelukkig worden Noah en Victor goed opgevangen na de match en zullen zij deze beproeving te boven komen dankzij de welwillendheid van hun ouders, de Fair Play-ouders en de fairplaymascotte Sporty. Het doel van dit verhaal is onze jongeren bewust te maken dat zulke kwaadwillige incidenten, waarvan iedereen het slachtoffer kan worden, veel pijn kunnen aanrichten. Deze boekjes kunnen door jullie manager, deze of volgende zaterdag opgehaald worden aan de info-kiosk (3/3 of 10/3) en we raden aan om het boekje samen met de ouders te lezen.

  • Alle U14-spelers zullen eind maart een Stick to Fair Play-grip krijgen, die ze rond hun stick kunnen bevestigen.

  • En tenslotte zijn er de Stick to Fair Play-stickers die op elke stick gekleefd kunnen worden. Ze zullen mee gegeven worden met de Fair Player-armbanden.

En zo kan niemand vergeten dat hockey in de eerste plaats een spel is, weliswaar het leukste, en dat fair play minstens even belangrijk is als winnen!


Met fair play en sportieve groeten,

Marc Peten & Emma Dhooghe
Fair Play-verantwoordelijke & voorzitter Gantoise Hockey